sobota 10. července 2010

Ябълков сладкиш с карамел













Преди няколко дена отворих хладилника и установих,, че имам няколко ябълки, които трябва да се уползотворят. И понеже напоследък все бързам и нямам време за нищо, исках
да направя нещо бързо и лесно, с което няма да се мотая много време. И ето че в ума ми изникна моя любим ябълков сладкиш с карамел. Веднага го забърках и метнах във фурната да се пече. Стана разкошен. Доста е сладичък, но аз така обичам.



Ябълков сладкиш с карамел

Продукти:
3 яйца
2ч.ч.захар
125гр.масло
1ч.ч.брашно
4-5 големи ябълки
1 пак.бакпулвер

Начин на приготвяне:
Сипете в тавичката, в която ще печете 3/4 ч.ч.захар и маслото, сложете го на котлона и карамелизирайте до розово. Внимавайте да не прегори. Свалете от котлона и отгоре нареждете обелените и нарязани на полумесеци ябълки/като ветрило/. Отделно разбийте яйцата с останалата захар и прибавете брашното, предварително объркано с бакпулвера. Сместа се изсипра върху ябълките и се пече до зачервяване в умерена фурна.
Още топъл сладкиша се обръща върху голяма чиния или поднос, зависи от тавата. В тавата се сипва 1 ч.ч. вода и се слага на котлона да кипне, защото остава карамел - залива се сладкиша с получения сироп.













Много бърз, лесен и вкусен сладкиш, Идеален за сутрешното кафенце.

Тарталети с плодове




















Днес ще ви предложа една много лесна и бърза рецепта.
Става въпрос за едни прекрасни и вкусни тарталетки, които недавно открих и в които буквално се влюбих. За почитателите на не толкова сладките и калорични неща, ето рецептата за:

Тарталети с плодове

За 6 тарталети:

100 гр. брашно
100 гр. масло
100 гр. мюсли
4 с.л. захар

2 яйца
300 гр. боровинки или ягоди (или 1 манго), може и с други плодове да се пробва
2 с.л. захар
200 гр. заквасена сметана














Брашното, маслото, захарта и мюслито се разбиват и се слагат във формичките. Отгоре се слагат плодовете. Заливат се с разбитата сметана с яйцата и захарта.
Пече се на 200 гр. около 10-15 мин.

Стават изключително бързо и лесно, няма дори разбиване с миксер, а са много много вкусни.


Морковена торта




















Може да ви се стори странно ... торта от моркови, но повярвайте ми, всъщност е чудесна.
Много лека и приятна, тя е сладост за душата и пир за коремчето. В България не е много известна торта, но в Англия обивателите я обожават. Известна е под името Carrot cake и се предлага в почти всяко едно заведение.

Насладете се и вие на едно парченце ...


















Морковена торта


Продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. захар
100 гр масло
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела
2 ванилии
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи

Начин на приготвяне:
Яйцата и 1/2 ч.ч. захар се разбиват с миксер около 5 минути.
Натърганите моркови с 1/2 ч.ч. захар и маслото се слагат на котлона и се пържат до омекване. Брашното, канелата, ванилията и бакпулвера се бъркат в купа с вилица до хомогенна смес.
Всичко се смесва и към сместа се прибавя една ЧАЕНА чаша начукани или смляни орехи.
Тестото се пече на 170гр около 25мин при предварително загрята фурна.

Блатът се разделя на 2 с хубав нож или конец. Първо се сиропира долния примерно със сока от някакъв компот. Намазва се обилно с крема. По желание се слагат някакви плодове от компот или сладко или пресен плод (според мен най-добре един вид) - според личния вкус. След това се слага горният блат и се сиропира. Намазва се с крем и пак според вкуса се поръсва с кокосови стърготини или мляни орехи и ако желаете някакъв плод.

За КРЕМА:
450 гр. Филаделфия или ако няма обикновено сирене крема. Разбива се (първо с вилица, а после най-добре И с миксер) с 1/2 ч.ч. пудра захар + 100гр масло и 1 ванилия.

Мъфини с кафе














Здравейте и от мен в този топъл, летен ден.
Днес ще ви представя рецептата за едни много приятни мъфини с кафе. Репението да направя тези приятни лекъ мъфини всъщност дойде от там, че имах останал крем от една торта, който трябваше да използвам. Вкрайна сметка отново остана крем. Сега се чудя какво още мога да измисля за оползотворяването му.
А ето и самата рецепта.

Мъфини с кафе

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
2 яйца
1.ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. прясно мляко + 1 с.л. нескафе
1 с.л. нескафе
1 ванилия

За крема:
120 гр. масло
60 гр. пудра захар
1 яйца

Приготовление:

Пресява се брашното. Добавя се содата и се разбърква. Яйцата се разбиват и се добавят към брашното. След това се добавя захарта, разтопеното масло, млякото с кафе. накрая се добавя лъжица кафе и ванилия и се разбърква до хомогенна смес.
Формичките се намазват с малкои се сипва течността в тях. Пече се на загрята фурна, на 180 гр. около 20 мин. до суха клечка.

Докато са още топли се намазват с крем.




















Добър апетит. Дано ви харесат