úterý 23. března 2010

Devian scones/ Скоунс от Девъншир


Здравейте на всички любители на вкусни и интересни ястия. През последните години станах почитател на готвенето, което ме подтикна да търся нови интересни и нетрадиционни рецепти. Днес ще ви представя една много вкусна рецепта за Devian Scones. Влюбих се във вкуса на скоунсите по време на моето пребиваване в Англия през 2005-2006 година. Естествено колкото и да се опитвах, не можех да докарам рецептата точно като тези, които бях опитвала там. Но един ден попаднах на една рецепта, която реших, че може да се получи.
Наистина станаха много вкусни. Затова реших да я предложа и на вас.
А ето я и нея.

Devian scones/ Скоунс от Девъншир

Продукти:
240 гр. самонадигащо се брашно (self-rising flour)
щипка сол
40 гр. кафява захар
40 гр. меко несолено масло
1 яйце
140 гр. прясно мляко

Начин на приготвяне:
Брашното, солта и захарта се слагат в купа и се разбъркват. Прибавя се нарязаното на парченца масло и леко се разбива с миксера до получаване на пясъчна смес. Добавя се разбитото в мляко яйце и се замесва тесто (в миксера), толкова колкото да престане да лепне. На набрашнен плот се доизмесва тестото, меси се много леко и внимателно, да не стане много сухо и твърдо тесто. След замесването се разточва на кора 2 см и се изрязват кръгчета. С остатъците отново се прави кора и се изрязва. Получават се 7-8 скоунс. Пекат се предварително загрята фурна на 220 гр. за около 12-15 мин. След изваждането от фурната се покриват с кърпа за запазване на мекотата.
Сервират се със сладко от ягори и clotted cream.

Как да си направим clotted cream. Много лесно.
Взимаме най -високомаслената сметана, която може да намерим на пазара (по възможност 40 %). На водна баня изсипваме 2 кофички сметана (по 200 гр.) и изчакваме да се намали двойно обема си. Оставяме настрана за около два часа, без да разбъркваме. След това прибираме в хладилник за поне 12 часа. Каймака, получил се отгоре внимателно обираме и разбъркваме. Това всъщност е нашия clotted cream. Останала сметана може да използваме за нещо друго или може отново да сварим и да направим още малко clotted cream.

Žádné komentáře:

Okomentovat