sobota 10. července 2010

Морковена торта




















Може да ви се стори странно ... торта от моркови, но повярвайте ми, всъщност е чудесна.
Много лека и приятна, тя е сладост за душата и пир за коремчето. В България не е много известна торта, но в Англия обивателите я обожават. Известна е под името Carrot cake и се предлага в почти всяко едно заведение.

Насладете се и вие на едно парченце ...


















Морковена торта


Продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. захар
100 гр масло
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела
2 ванилии
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи

Начин на приготвяне:
Яйцата и 1/2 ч.ч. захар се разбиват с миксер около 5 минути.
Натърганите моркови с 1/2 ч.ч. захар и маслото се слагат на котлона и се пържат до омекване. Брашното, канелата, ванилията и бакпулвера се бъркат в купа с вилица до хомогенна смес.
Всичко се смесва и към сместа се прибавя една ЧАЕНА чаша начукани или смляни орехи.
Тестото се пече на 170гр около 25мин при предварително загрята фурна.

Блатът се разделя на 2 с хубав нож или конец. Първо се сиропира долния примерно със сока от някакъв компот. Намазва се обилно с крема. По желание се слагат някакви плодове от компот или сладко или пресен плод (според мен най-добре един вид) - според личния вкус. След това се слага горният блат и се сиропира. Намазва се с крем и пак според вкуса се поръсва с кокосови стърготини или мляни орехи и ако желаете някакъв плод.

За КРЕМА:
450 гр. Филаделфия или ако няма обикновено сирене крема. Разбива се (първо с вилица, а после най-добре И с миксер) с 1/2 ч.ч. пудра захар + 100гр масло и 1 ванилия.

1 komentář:

  1. Сигурно не ви се вярва, но е невероятно вкусна!!!Лека и приятна, просто ефирна! Ако не знаете рецептата и през ум няма да ви мине, че има такива съставки. Отитайте! Заслужава си! Добър апетит!

    OdpovědětVymazat