sobota 21. srpna 2010

Торта с пандишпанови блатове




Здравете в този прекрасен ден. На 19.08 моето прекрасно малко съкровище Дани има рожден ден и затова реших да му направя торта. Но не каква да е торта, а тортата направена с най-много любов. Рано на 18 станах, изпълнена с огромен ентусиазъм и се захванах с приготовленията за тортата. Бях решила да направя двуетажна торта и да я украся с елементи от Мечо Пух. Приготвянето на тортата и на крема беше лесна работа, изработването на фигурките - трууудна работа. Справих се все пак, най-важното беше да вложа море от любов. Момченцето ми остана много доволно, доволна бях и аз.
Ето нужните продукти за тортата.

За блатовете:
10 яйца
300 гр. захар
400 гр. брашно
2 ванилия

За крема:
1 л. прясно мляко
4 яйца
5-6 с.л брашно
1 ванилия
1 ч. ч. захар
орехи

250 гр. масло
1 ч.ч захар
4 с. л. какао

За фондана:
300 гр. сухо мляко
600 гр. пудра захар
30 капки олио
бадемова есенция
лъжичка мед
лъжичка глюкозов сироп
топла вода



Приготвяне на блатовете:
Разбиват се белтъците на сняг и се оставят на страна . Разбират се жълтъците със захарта, добавя лъжица по лъжица брашното, добавя се ванилията. Накрая се смесват при леко бъркане с държена лъжица белтъците и тестото. Пече се в две правоъгълни тави на загрята, не много силна фурна, до порозовяване. Веднага след изваждане от фурната, блата се изважда от тавата и се завива с мокра кърпа, за да омекне. След като са изпечени и двата блата, се нарязват на ивици с дебелина 5 см (ивиците трябва да са равни).

Приготвяне на крема:
Млякото се сварява и се оставя да изстине малко, сипва се захарта в млякото да се разтвори.
Яйцата се разбиват с брашното, прибавят се към млякото и се вари до сгъстяване, накрая се добавя ванилията.
В отделна купа се разбива маслкото със захарта до побеляване, сипва се какаото и се разбърква. Когато изстине млечния крем, се слагат орехи и се смесва със масления крем. Става разкошен, много вкусен крем.

Сглобяване на тортата:
Нарязаните ивици се намазват с крем. Взима се една ивица и започва да се навива на руло. След като се навие рулцето, то се обръща на височина, така че да може да се навива около него следващата лентичка. Намазва се следващата лентичка и се навива около охлювчето. Това се прави до получаване на желаната големина на тортата и до свържване на блатовете. За моята торта имах 10 лентички, 7 използвах за долния блат, 3 използвах за направата на горния блат.

Украсата е по желание.



Надявам се да съм успяла да събудя вашия интерес и да опитате от тази прекрасна торта.

Žádné komentáře:

Okomentovat