neděle 22. srpna 2010

Козунаци



Продукти:
1 кг. брашно (на мен ми отиде повече, колкото поеме)
1 1/2 ч.ч. пр. мляко
40 гр. мая
350 гр. краве масло
350 гр. захар
5 яйца + 7 жълтъка (единият жълтък е за намазване)
1/2 ч.л. сол
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
100 гр. стафиди
100 гр. захаросани плодове
5-6 с.л. захар за поръсване
3-4 с.л. масло за намазване на формите
5-6 с.л. нарязани бадеми за поръсване на формите



Маята се размива в 1/2 ч.ч. топло прясно мляко заедно с 1 лъжица захар. Прибавя се 1/3 ч.ч. пресято брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се на топло да втаса. В брашното се оформя кладенче, прибавя се пр. мляко, захарта, солта, яйцата, ванилията и настърганата лим. кора. Прибавят се втасалата мая и 1/3 от разтопеното масло. Замесва се тесто, което се меси продължително, като постоянно се прибавя по малко от разтопеното масло. Когато в тестото започнат да се образуват мехурчета, то се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса (1-2 часа). По време на втасването се премесва още един два пъти. Втасалото тесто се разделя на късове, които се размесват със стафидите и захаросаните плодове. След това се поставят във форми, намазани с маслко и поръсени с бадеми, така че да се запълнят две трети от обема им. Тестото се оставя отново да втаса и да изпълни формите. Козунаците се намазват с разреден жълтък с вода, поръсват се със захар и се пекат в умерена, а накрая в слаба фурна.
Аз оформих козунаците на плитка, подгънах краищата отдолу и поставих във формата.

Žádné komentáře:

Okomentovat