neděle 22. srpna 2010

Тварохови колачи (колачи с извара)





Продукти:
500 гр. брашно
80 гр. пудра захар
30 гр. мая
2 жълтъка
250 мл. пр. мляко
100 гр. масло или олио
щипка сол

Пълнеж:
500 гр. извара
2 жълтъка или 1 яйце
60-80 гр. пудра захар
1 ванилия
3 с.л. стафиди
лим. сок на вкус

Тестото: В 100 мл. хладно мляко разтваряме маята, добавяме с.л. захар а с.л. брашно и разбиваме на каша. Завиваме с кърпа и оставяме 10 мин. да втаса. Пресяваме брашното и добавяме втасалата смес, останалата захар и яйцето, което предварително разбиваме в останалото мляко и разтопеното масло. Обработваме тестото, поръсваме го с брашно и завиваме с кърпа в съд, оставяме го да втаса на 25-30 градуса температура. По време на втасването на няколко пъти премесваме тестото. След като е добре втасало, оформяме плоски кръгчета с големина 20 гр., нареждаме в тава и оставяме още веднъж да втаса (10 до 30 мин. в зависимост от големината на топчетата. Слагаме в средата пълнежа и намазваме с масло или жълтък преди да сложим да се пече. Печем на 180-200 градуса около 10-15 мин., след което намаляваме фурната и печем до готовост.

Пълнежа: Смесваме изварата с жълтъците (яйцето), захарта и ванилията, добавяме измитите стафиди и добавяме на вкус лим. сок.

По желание може да се направи различен пълнеж, например ябълки с орехи, сладко, мак и други.

Žádné komentáře:

Okomentovat