neděle 22. srpna 2010

Торта Медовник



Необходими продукти:
За блата:
150 г масло
3 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
5 с.л. мед
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат

За крема:
800 г заквасена сметана
1 ч.ч. захар
орехи
200 гр. сушени сливи

В метален съд смесвате меда и содата бикарбонат, слагате съда на тих огън. Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят. Дърпате сместа от огъня и към нея постепенно прибавяте маслото и останалите продукти, като разбърквате хубаво и енергично. Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана. Пече се умерена фурна (160 гр) в намаслена и поръсена с брашно тава с диаметър 26 см. Внимавайте блатът да не загори, защото загаря много лесно. Ако видите, че започва да потъмнява отгоре, покрийте с фолио, за да не загори блата отгоре, а отвътре да остане недоизпечен.
Готовността му се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две.

Заквасената сметана се смесва със захарта. Добавя се и ванилия. Изчаква се захарта да се разтвори.
Добавяте 2/3 от смлените орехи към крема.
Промазвате с крема долния блат, добавяте нарязани на парченца сини сливи, опитайте леко да ги замажете с крема.
Слагаме горния блат. Добавяте останалите орехи към останалия крем. Покривате с крема и горния блат.

Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
Престоява в хладилника 1 нощ.

Искам да изкажа благодарности на Селма, от която заимствах тази прекрасна рецепта. Благодаря, Селма.

Žádné komentáře:

Okomentovat