neděle 22. srpna 2010

Питка Цвете




Ако искате питка, с която да накарате гостите си да ахкат и охкат не само при вкуса на питката, но и при вида й, това е питката, която трябва да направите.

Продукти:
1 кг брашно
370 мл. пр. мляко
175 мл. олио
3 яйца
1 мая
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч. л. сол

100 гр. масло за намазване
1 жълтък + 1 с.л. мляко
сусам за поръсване.

Маята се шупва с малко захар и водичка и се оставя да втаса. Замесва се тесто, така че да не лепне. Оставя се да втаса около 1 час.
Оформяне:
Тестото се разделя на на три части. Едната част да е най - голямата, втората част да е 2/3 от първата и третата част да е една малка топка. Първата най - голяма част се разделя на 4 равни топки, всяка от която се разточва с големината на тавата. Нареждат се една върху друга, като между всяка се намазва с масло. Разрязва се на 8 през средата, така че да не се среже напълно, а крайщата да останат цели. Получават се 8 триъгълника, но ненапълно разрязани. Крайчетата натриъгълничетата се хващат и се подгъват навън. По този начин в средата остава кразен кръг. В този кръг се слага втората част от тестото и същата процедура се повтаря. Тестото се разделя на 4, разточват се 4 кори с големината на дупката,намазва се между корите и се разрязват. В средата отново остава дупка, в която се слага третата част от тестото. Пече се на умерена фурна до суха клечка.
Получава се много ефектна питка.

Žádné komentáře:

Okomentovat