neděle 22. srpna 2010

Гевречета



Продукти:
¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2 ½ ч.ч., може и малко повече

В купа сипвате затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и разбивате хубаво с тел. Сипвате брашното и замесвате средно меко тесто. Оставяте да втаса. Намесва се, дели се на 8 топки. Всяка топка се дели още на две и сеоформят две фитилчета, усукват се, а краищата слепвате добре. Докато ги оформяте, те почти си втасвали отново. Разбивам второто яйце в купа, в две чинии сипвам мак и сусам. Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама или мака от двете страни и се слага в намаслена тава. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета слагате на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре. Като се нагрее фурната на 150 град, слагате гевречетата да се пекат. Пекат се на 170-180 градуса около 20 минути. Трябва да се позачервят. Меки и пухкави са и не съхнат. От дадените продукти излизат 8 гевречета с външен диаметър 11-12 см.

Рецептата е заимствана от Лабрекс, за което много благодаря.

Žádné komentáře:

Okomentovat